Prvi dan, spoznavni dan

Dan, ki je minil v medsebojnem spoznavanju, predstavitvah gostujočih držav in države gostiteljice, izboru uradnega logotipa, svečani slovesnosti, izjavah za medije, spoznavnemu plesu in sploh v enkratnemu vzdušju, je za nami.

Tla spoznavamo in postavljamo na mesto, ki si ga zaslužijo.

Jutri nas čaka nov dan…


Drugi dan, ekskurzija v Ljubljano

Za nami je drugi dan projekta Erasmus+. Že v zgodnjih jutranjih urah smo se učenci, ki gostimo in gostje odpravili v Ljubljano. Najprej smo obiskali Kmetijski inštitut Slovenije. Imeli smo predavanje o tleh, kjer nas je dr. Borut Vrščaj ozaveščal o pomenu tal v Sloveniji. Poudaril je, da so tla prav tako pomembna kot voda in zrak. Ljudje izrabljamo tla za kmetijstvo, industrijo, gradnjo itd., ter pozabljamo, da ima krčenje naravnih tal velik vpliv na ravnovesje v ekosistemu. Odpravili smo se v center Ljubljane, kjer smo si ogledali mestne znamenitosti in spoznali zgodovino mesta. V prostem času smo se z gosti sprehodili po ulicah Ljubljane. Na poti domov smo si privoščili krofe. V poznem popoldnevu smo prispeli nazaj v Šentjur. Veselimo se že naslednje ekskurzije.

Vesna Artnak in Eva Ana Žmahar


Tretji dan, zlata sredina
Danes smo začeli s predavanji v video učilnici. Predavanja so vodili učenci posameznih držav. Predstavili so svoje pedološke odprave v preteklem mesecu. Naš učitelj in učenka iz Poljske, sta predstavila delovanje projekta Sally Ride EarthKAM. Sledila je kratka pogostitev, nato pa smo delo nadaljevali v učilnici kemije. Izvedli smo različne eksperimente v povezavi s tlemi, analizirali njihovo sestavo, teksturo, vsebnost hranil in kislost. Po skupinah smo svoje ugotovitve tudi predstavili. Med našim delom so prišli novinarji iz oddaje Infodroom. Posneli so naše delo in nas na kratko intervjuvali. Ob pol dveh je sledila odprava v Šentjanž nad Štorami. Ko smo prispeli k domačiji Pri starem mlinu, smo se razdelili v dve skupini, ki sta se odpravili na ogled Starega mlina in energijskega parka. Izlet so učitelji zaključili s kavico, mi pa smo uživali v prostem času.
Brina Arzenšek in Gaja Turnšek

Četrti dan, Muzej premogovništva in Logarska dolina
V sončnem jutru smo se Erasmusovci odpeljali v Velenjsko kotlino, kjer smo si z velikim zanimanjem in vedoželjnostjo ogledali Muzej premogovništva Slovenije. Spoznali smo, da je velenjski rudnik lignita med največjimi na svetu in edini delujoči rudnik v Sloveniji. Kako težko je bilo nekoč življenje knapov, kakor se imenujejo rudarji, smo se prepričali na lastne oči, ter skozi pesniške stihe Antona Aškerca. Izobrazili smo se tudi o novejši tehnologiji, ki je nadomestila trdo delo rok – nekoč tudi otroških, ter o tem, kako postaneš rudar. Naš rudniški vodnik nam je povedal, da v rudniku dnevno rudari okoli 1000 rudarjev in da je veliko pozornosti namenjeno varnosti, saj delo poteka na globini med 400 in 500 metri. Kljub temu pa nesreča nikoli ne počiva in tako je v njem življenje izgubilo že 146 rudarjev. Za lažjo predstavo rudniške nesreče, sta poskrbela simulacija tresenja tal in hrup, ki nastaneta ob eksploziji rudniških plinov. Kot pravi kamerati smo se tudi mi okrepčali s klobaso in žemljo in to v najgloblji jedilnici v Sloveniji, ki leži 160 metrov pod površjem. Berkmandlc nam pri tem ni ponagajal in varno smo se vrnili na površje.
Obiskovalcem smo pripravili še eno veliko presenečenje, obisk Logarske doline in slapa Rinke. Dih jemajoči pogledi na obsijane okoliške vršace, vitek slap Rinko in tradicionalno slovensko kosilo gostov niso pustili ravnodušne. Pravljično naravno kuliso smo izkoristili tudi za priložnost, da smo se uradno poslovili od naših španskih prijateljev, ki nas bodo v zgodnjem petkovem jutru zapustili in se odpravili na pot k toplim subtropskim otokom, njihovemu domu na Tenerifih. “Še se bomo vrnili”, “Slovenija je prečudovita”, in solze sreče so bili njihovi odzivi, iskreni, prijateljski…
Na poti domov smo izkoristili še zadnje sončne žarke ter se ustavili v Šentrupertu, kjer smo si ogledali, v času šolske pedološke delavnice izkopan talni profil. Zgodba, ki nas je spremljala od izvira reke Savinje, ki je po ledeni dobi s peskom in prodom na debelo zasula Savinjsko dolino, na katerih so nastala najrodovitnejša tla v Sloveniji, se je tako lepo zaokrožila. Dobro smo jo spoznali in verjamem, da smo se ob tem tudi koristnega kaj naučili.
Jure Radišek, koordinator projekta

Peti dan, Erasmus+ projekt se izteka.

Danes je zadnji dan in v zgodnjem jutru so se prvi gosje poslovili in odpotovali proti Tenerifom. Projekt nas je zelo zbližal, postali smo pravi prijatelji. Slovo smo dočakali tudi v kakšni solzici.

Po prihodu ostalih ekip v šolo, smo jutranji program nadaljevali s pripravo promocijskega gradiva. Razdelili smo se v narodnostno mešane skupine in izdelovali plakate na temo dogodkov, ki so se zgodili tekom tedna. Sledil je kviz, v katerem so sodelovale štiri ekipe razdeljene po državah (Nizozemska, Italija, Poljska in Slovenija). Zmago si je priborila ekipa Nizozemske. Po kratkem premoru je glasbena skupina Terca z ubranim petjem zaokrožila projekt Erasmus+.

Danes ob 14. uri so Slovenijo že zapustili učenci z Nizozemske. Ekipi Poljske in Italije pa bosta odpotovali domov jutri.

Hvala vsem organizatorjem in udeležencem za priložnost in nepozabno izkušnjo!

Učenka Osnovne šole Franja Malgaja,

Eva Ana Žmahar

Oglejte si tudi posnetek novice na infodromu, od 6:30 minute.

Share on Facebook