Na prvi pohod v letošnjem šolskem letu smo se odpravili na visokogorsko planoto v predgorju Kamniško-Savinjskih Alp, kjer je najbolje ohranjeno pastirsko naselje – VELIKO PLANINO.

Peljali smo se mimo Celja, skozi Mozirje in malo pred Radmirjem zavili proti Gornjem Gradu. Povzpeli smo se do prelaza Črnivec, kmalu za njim pa zavili na ožjo cesto, ki nas je pripeljala do Volovljeka. Še krajši del poti po makadamski cesti in že smo bili izhodišču. Začetni del poti nas je slab kilometer vodil po cesti, nato pa smo zavili v gozd, skozi katerega smo se po malo bolj strmi poti počasi dvignili do Male planine.

Tam smo si med pastirskimi kočami, obsijanimi s soncem, privoščili malico in malo daljši počitek.

Nato smo nadaljevali  pot mimo številnih planinskih stanov,  kjer so se  na pašnikih leno sprehajale krave. Hodili smo mimo Črnuške koče, Jarškega in Domžalskega doma, kjer smo se tudi ustavili, se poigrali, popili čaj in si kupili spominke. Poleg domžalskega doma stoji tudi koča Dovjega moža, katero smo si pobližje pogledali in pisluhnili pravljici o Dovjih možeh.

Pot smo nadaljevali do kapelice Marije Snežne. Tu smo imeli daljši postanek za igro in ogled Preskarjevega muzeja, kjer smo si lahko pogledali kočo in spoznali  življenje pastirjev. Vračali smo se po krožni poti mimo planine Marjanine njive do našega avtobusa.

Na prvi pohod se je podalo kar 49 planink in planincev. Spremljalo jih je 17 odraslih in 4 mentorice, ki smo zelo ponosne na naše mlade, vztrajne pohodnike. Hvala staršem za pomoč.

Nasvidenje oktobra, ko se bomo podali na dvodnevni planinski izlet na Boč.

SREČNO!

Mentorice

 

 

Share on Facebook