OŠ Franja Malgaja Šentjur

OŠ Franja Malgaja Šentjur

OŠ Franja Malgaja Šentjur

UPORABA MOBILNIH TELEFONOV

Javna agencija RS za varnost prometa je tudi letos pričela z nacionalno preventivno akcijo Uporaba mobilnih telefonov, s katero želijo opozoriti na visoka tveganja uporabe mobilnih telefonov v prometu.

Akcija poteka od 13. do 26. januarja 2020. Zavedati se moramo, da uporaba mobilnega telefona med vožnjo in splošno v prometu, negativno vpliva na ravnanje voznikov in udeležencev ter povečuje tveganje za nastanek prometnih nesreč. Tu ne gre samo za voznike motornih vozil ampak tudi za pešce, kolesarje, uporabnike skirojev…Učenci namreč v šolo prihajajo različno. Pogosto so vključeni kot sopotniki in so zato popolnoma odvisni od ozaveščenosti in kulture njihovega voznika, torej starša, znanca…..Med uporabo mobilnega telefona se namreč zmanjša reakcijski čas voznika, pešca kar za 50%. Uporabnikova pozornost je zmanjšana v kar treh vidikih zaznavanja ter upravljanja in sicer:

  • vidnem – namesto na cesto in okolje, je pogled usmerjen v zaslon telefona,
  • telesnem – roke niso na volanu ali krmilu vozila pač pa na napravi,
  • miselnem – miselni procesi so usmerjeni v dogajanje, ki ga sporoča naprava.

Zato Vas pozivamo, da ne uporabljate telefona med vožnjo. Če je pogovor res neodložljiv, z vozilom ustavite izven vozišča, na varnem mestu, se pogovorite in šele nato nadaljujte z vožnjo.

Zadnja leta različne raziskave kažejo, da se uporaba mobilnih telefonov v prometu povečuje. Prav tako se njihova uporaba spreminja z običajnega telefoniranja tudi na pošiljanja sporočil, brskanje po spletnih straneh ali objavljanje v družbenih omrežjih. Na spodnji povezavi so dostopne dodatne vsebine na temo uporabe mobilnih telefonov:

https://www.avp-rs.si/preventiva/gradiva/oglasi-in-videi/

Marija Pezdevšek

Vir: Javna agencija Republike Slovenije za varnost v prometu, 2020

OŠ FRANJA MALGAJA ŠENTJUR
Ulica skladateljev Ipavcev 2, 3230 Šentjur

Telefon: 03/ 746 3 800
ELEKTRONSKI NASLOV: tajnistvo@fmalgaja.si